Som teenager flyttede Alfred fra Zambia til Danmark
Fritidsinteresser blev for Alfred K. M Naumann en form for integrationsteknik. Han fik bl.a. gennem fodbold knyttet nogle bånd til danskere, og gennem disse relationer lærte han sproget og fandt kærligheden til den danske kultur.
Alfred er født og opvokset i Zambia, et land i Afrika langt, langt væk fra Danmark, som han selv siger det i Nyd Bare Danmarks nye podcast ”Rejsen”. Han boede 14 år i Zambia sammen med sin bedstemor og en af sine brødre.
Hans forældre var skilt, og hans mor blev senere gift med en tysk mand, og de flyttede sammen til Danmark. Det var grunden til, at Alfred senere kom til Danmark, hvor det blev en slags genforening med hans mor og brødre.
Hvordan kan et menneske leve i et køleskab?
Alfred kom som 14-årig til Danmark i februar måned i 2003 på en rigtig kold vinterdag.
”Mit første indtryk det var; hvordan kan et menneske leve i et køleskab?” fortæller han og giver udtryk for, at hans første indtryk af Danmark ikke var særlig positivt pga. det kolde vejr og sne OVERALT. Det var dog en god oplevelse at mødes med resten af familien. Alfred gik hjemme i 8 måneder, da myndighederne ikke troede på, at det var hans rigtige mor. Hun fik ham da hun var meget ung, så de troede ikke på, at det var hans mor, før de fik det undersøgt.
Fandt forståelse for den danske kultur gennem fritidsinteresser
Alfreds mor hjalp ham i starten til at møde andre afrikanske drenge, som allerede havde lært nogle danskere at kende, og han blev en del af den gruppe. Derudover blev han også en del af en menighed og fodboldklub i Vejen. ”Det var faktisk pga. det, at jeg begyndte at forstå, hvordan den danske kultur hænger sammen,” fortæller han.
Kærligheden til dansk kultur
Han oplevede bl.a. at blive inviteret hjem til nogle unge, hvor de så film, spiste popcorn og drak sodavand mm., og de fortalte ham, at det er det, man kalder ”hygge.”
”Det kunne jeg faktisk godt li’, det der hygge, så kan man spise popcorn” siger han med et smil og griner og fortsætter ”og masser af sodavand. Det var virkelig godt. Jeg elsker det, det var virkelig godt! Der begyndte den der virkelige kærlighed til den danske kultur at blive pustet op; jeg elsker mad og hygge.”
Fodbold hjalp til at lære sproget
Han havde svært ved at kommunikere med mennesker, men gennem fodbold i klubben og på Efterskolen Kildevæld oplevede han at få et skub i sin forståelse af, hvad Danmark er. Alfred fortæller, at når man gør noget sammen, som man har en fælles forståelse for, uden at man behøves at snakke samme sprog, skabes der et bånd. Det sproglige kan komme ind løbende, når man har skabt et bånd til mennesker.
Tusind tak Caroline for artiklen og mange tak til Nyd Bare Danmark.
Det er spændende at læse om mennesker s historie på jeres platform. Dejligt at høre. God bless